Hej! det är jag som är Tobias Josefsson, skaparen av Naturliga Fötter.

Jag brinner för träning och hälsa och är en driven rörelsecoach, hälsoinspiratör, föreläsare och numera stolt pappa.

Vem är Tobias?

Sedan jag föddes sommaren 1990 på en gård i de halländska skogarna utanför Laholm har jag varit i konstant rörelse. Rörelse för mig är förknippat med väldigt positiva känslor. Det är någonting med rörelse som alltid väcker glädje och frihet inom mig. Att kunna gå, springa, hoppa, kasta mm har alltid skapat en tillfredsställelse i min själ. Jag tror att det för mig handlar om en frihet att kunna bestämma över mitt liv och göra vad jag vill.

Jag har under hela mitt liv älskat allt vad träning heter och utövat bl.a. golf, dans, volleyboll, crossfit, löpning och OCR. Därför bestämde jag mig för att studera fysisk aktivitet, hälsa och friluftsliv 2010 på Linneuniversitetet i Kalmar. Efter examen 2013 så har jag under åren samlat på mig flera olika utbildningar, bl.a. triggermassage (2013), crossfit level 1 trainer (2014), outdoorledare (2016) och HLR-instruktör (2017) men alltid känt att det saknats något i filosofin som knyter ihop hur vi bör träna och röra oss på bästa sätt. Jag såg ofta människor som var eller blev skadade.

Varför blev de skadade när det är bra för oss att träna? Vad är det vi gör fel?

När jag under 2017 gick en helgkurs inom Born to run så kände jag att de var någonting på spåren i jakten på mitt svar. De menar att vi bör återgå till att springa ”barfota” som vi gjort genom mänsklighetens evolution, innan det moderna samhället.  Då var det viktigt att ha ett par väl fungerande fötter då de var vårt enda transportmedel och livsnödvändiga för att kunna jaga. En skadad fot skulle innebära att vi inte längre kunde försörja oss. Eftersom de använde fötterna på det sätt dem är gjorda för, att gå och springa utan skor, borde rimligtvis skadefrekvensen varit lägre.

Så hur ska vi göra då? Vi måste väl ändå kunna gå och springa utan att skada oss, trots att vi inte kan göra precis som våra förfäder som alltid var barfota?

Problemet som jag ser idag är att många av oss inte kan gå och springa barfota då våra fötters funktion har begränsats under allt för lång tid av trånga och stela skor samt att vi rör oss på onaturligt hårda underlag. Med det sagt, så tror jag att alla kan gå och springa med skor utan att skada sig, bara vi springer med ett lättare löpsteg och foten får mer utrymme.

Av en bekant fick jag sommaren 2017 information om att det fanns en utbildning i Göteborg som borde passa mig som heter Walkfeeling. Hon hade själv gått den under våren och var väldigt nöjd. Efter kontakt med headcoach Tommy Olausson var det ingen tvekan om att detta var ännu ett steg närmre svaren jag sökt sedan jag började studera 2010.

Utbildningen började i slutet av augusti 2017 och under 4 mån lärde jag mig vikten av att lyssna och vara medveten om de signaler kroppen ger när vi rör på oss. Att känna efter om rörelsen känns bra eller om där finns någon anspänning som hindrar mig. Det är fantastiskt lärorikt att lära känna sin egen kropp och en ännu mäktigare känsla att kunna dela med sig av kunskapen till andra som söker efter svar.

Att kunna röra sig utan smärta är frihet och livskvalitet för mig. En känsla jag nu vill dela med dig.